E-ITSPEA 2: Arpanetist Facebookini - Interneti kujunemislugu

 1. Diskett

Diskett (ka ümbrikketas), kõnekeeles võib öelda flopi, inglise keeles floppy disk. Diskett on magnetiline andmekandja, mis oli hästi laiadaselt arvutimaailmas kasutusel aastatel 1970-1990. Levima hakkasid need 1967. aastal, kui IBM neid leiutas (A. Shugart).

Disketti kasutati peamiselt info ülekandmiseks ühest arvutist teise ning selle säilitamiseks nii varukoopiatena kui ka tarkvara ja andmete levitamiseks. 

Ise ehituselt olid need õhukesed, ümmargused magnetandmekandjad. Ümbritsetud olid need plastikuga, mis oli ruudu kujuline. 

Disketi mõõdud arvestatakse alati tollides. Kasutusel olid erinevaid mõõte diskette. Viimase suurusega diskett oli 1,44MB.

 Disketil oli palju puudusi, mis olid näiteks aeglane kirjutuskiirus, üsna lühike eluiga ja ka fotode ning piltide jaoks oli selle maht väike. 

Tänapäeval on disketid välja vahetatud juba teiste andmete salvestajatega nagu  USB-mälupulgad, välised kõvakettad, optilised andmekandjad, mälukaardid.

2. Arvutihiir ehk hiir

On arvuti riistvaraline osutusseade. Hiirega saab enamus käske ja asju navigeerida ilma klaviatuurita kuigi vanasti tehti seda ainult klaviatuuri abil, sest hiirt polnud veel. Hiire leiutas 1963 Douglas Engelbart, esmakordselt esitleti seda suuremale rahvahulgale 5 aastat hiljem. 

Tänapäeval mõnel hiirel on rohkem, kui kolm nuppu aga tavalise hiire puhul on neid ikkagi kolm: vasak nupp, mida kasutatakse tavaliselt põhiasjade tegemiseks nagu mingi programmi avamine. Siis on parem nupp, mis enamasti avab mingi menüü või valiku. Ja viimaseks on keskmine nupp ehk rullik, sellega saab peamiselt kerida üles alla veebilehel. 

Ühendamine tänapäeva hiirtel on USB-ga arvuti külge või siis on ka olemas juba juhtmevaba hiired, mida saab ühendada arvutiga bluetoothi kaudu.

Minu arvates tänapäeval ei saakski enam lauaarvutit kasutades ilma hiireta hakkama, sest erinevad süsteemid on raskemaks muutund ja näen hiire kasutamist väga vajalikuks. 


Kasutatud allikad:

https://www.macworld.com/article/1137400/mouse40.html

https://www.britannica.com/technology/floppy-disk



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

E-ITSPEA 12: Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

E-ITSPEA 4: Info- ja võrguühiskond

E-ITSPEA 9: IT juhtimine ja riskihaldus