E-ITSPEA 6: Arvutid ja paragrahvid Iː tants intellektuaalomandi ümber

Konstruktiivne ettepanek Autoriõiguste reformi jaoks

Olen päri sellega, et tehakse selline ettepanek autoriõiguste seaduste hoidmiseks. Paljud inimesed teenivad raha kultuuriliselt edendavate teostega nagu näiteks muusika, raamatud jne.

Ettepanekusse on toodud 6 punkti:

Moraalsed õigused midagi muutmata.

Moraalne õigus sellele, et ei tunta ära neid autorina.

Tasuta mitteäriline jagamine

Umbes 20 aastat tagasi ei puudutanud autoriõiguse teema väga tavalist kodanikku. Kunagi ei pidanud sellepärast muretsema, kui jagati või tõmmati alla kuulamis- või nägemiselamusi nagu näiteks muusika, sest tollasel ajal ei pidanud muretsema, et nemad autoriõigusi rikuvad ja seetõttu ei saadud selle eest kuidagimoodi ka karistada. Tänapäeval on muutunud autoriõiguste käsitlemis teemad aina tõsisemaks ning rangemaks. 
Artiklis on antud ülevaade sellest, kuidas soovitakse taastada autoriõiguste päritolu nõnda, et kopeerimine oleks võimalik vaid  ärilisel eesmärgil. Võrdõigusvõrk (P2P-võrk) faili jagamine peaks olema seaduslik mainitakse ka ära.

Olen sellega päri, et kaitstakse teoseid ja muid kultuurisaavutusi, millele on sätestatud autoriõigused ja mille väärkasutamise puhul kaasneb karistus Eesti Vabariigi Autoriõiguse seaduse põhjal.

20 aastat kommerts-monopoli

Artiklis on välja toodud aspekt, et suurem osa tänasest meelelahutusest on üles ehitatud teoste autoriõiguste baasil. Tahetakse lühendada kaitseaega niivõrd palju, et see oleks mõistlik nii ühiskonna kui ka investori seisukohast. Välja on toodud ettepanek, mille puhul 20 aastat peale teose või kultuurisaavutuse avaldamisest kaitseaeg kuulutatakse lõppenuks. 

Siin kohal ütleks, et mina ise ei oleks nõus antud aspektiga, et kaitseaega lühendatakse. On palju suuri teoseid, mida saaks reklaamides ära kasutada ja mida paljud ka kindlasti teeksid pikema aja vältel. Kindlasti ka loojad ei oleks nõus sellise lühikese ajaga.

Registreerimine pärast 5 aastat.

Antud teema puhul räägitakse sellest, et tänapäeval on suureks probleemiks teose autori puudumine, kuid teos on endiselt autoriõiguste all olenemata autori olemasolust. Soovitakse käituda nii, et õiguste omanikud, kes soovivad jätkata teose ärilise ainuõiguse kasutamist esimese viie aasta jooksul pärast avaldamist, tuleks nõuda õigust registreerida selliselt, et see oleks avalike õiguste andmebaaside hoolika otsimise abil leitav.

Olemasolevate teoste uuesti kasutamine

Siin punktis räägitakse, kuidas autoriõiguste seadusandlus piirab kasutada erinevatel loojatel olemasolevate teoste osi uuesti. Soovitakse seda muuta, lisades selged erandid ja piirangud remikside ja paroodiate lubamiseks, samuti õigusi tsitaadi järgi modelleeritud heli- ja audiovisuaalse materjali jaoks.
See punkt tundub väga mõistlik loojatele ja võiks seda kasutada küll.

DRM-i keeld

DRM on lühend digitaalsest õiguste haldusest või digitaalsete piirangute haldamisest. Eesmärk on piirata tarbijate ja kodanike võimalusi teoseid kasutada ja kopeerida, isegi kui nad seda teevad on selleks seaduslik õigus olemas. Soovitakse muuta autoriõiguse alaste õigusaktide suunda meie põhiõiguste kaitsmiseks.
Seda punkti oleks raske kontrollida ja täita.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

E-ITSPEA 12: Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

E-ITSPEA 4: Info- ja võrguühiskond

E-ITSPEA 9: IT juhtimine ja riskihaldus