E-ITSPEA 3: Uus meedia...?

Suhtlusportaalid ja sotsiaalvõrgustikud

Kuidas on suhtlusportaalid ja sotsiaalvõrgustikud oma valdkonda mõjutanud ja omakorda ka meie elusid?

Aastatega on sotsiaalportaalid ja erinevad sotsiaalvõrgustikud arenenud. Peamiselt käivad need kaasas ajaga kui ka samal ajal meiega, see tähendab seda, et luuakse järjest uusi võimalusi ja arendatakse paremuse poole.

Mida rohkem on aeg edasi läinud, seda tihedamini kasutavad inimesed erinevaid suhtluskanaleid. Ilma nendeta ei saa osad enam tänapäeval hakkama, sest informatsioon ja rääkimine käibki läbi nende kanalite ja on tehtud palju lihtsamaks. 

Tänapäeval tänu sotsiaalmeediale saame igasuguseid uudiseid ja erinevat informatsiooni kätte ilma, et me peaks kodust lahkuma. Näiteks teiste inimestega rääkimiseks ei pea enam kirju saatma postkasti vaid tänu sotsiaalmeedia arengule on seda võimalik teha väga lihtsalt. Saame suhelda inimestega, kes asuvad meist ka mitme tuhande kilomeetri kaugusel. Saame lugeda informatsiooni erinevate riikide või kohtade kohta, ilma et me peaksime sinna ise minema.

Mis on üldse sotsiaalmeedia?

Sotsiaalmeedia on meedia, kus peamiselt inimesed suhtlevad omavahel, loovad sisu, postitavad pilte või midagi muud, jagavad igasugust infot ja erinevaid ideid.

Milliseid sotsiaalmeediaid peamiselt kasutatakse?

Toon välja mõned sotsiaalmeediad, mida kasutatakse üle maailma suuremas osas ja lisan ka väikse kirjelduse.

Snapchat - Rakendus, mis võimaldab saata sõbrale/sõpradele video või pilti. Alustas 2011. aastal Picaboo nime all.

LinkedIn - Sotsiaalmeedia kanal, mis on peamiselt mõeldud äriettevõtetele. Alustas 2003. aastal.

YouTube - Veebiportaal, kuhu inimesed saavad videoid üles postitada, jagada, vaadata. Aastal 2005 registreeriti YouTube domeen ja lisati sinna ka esimene video.

Pinterest - Sotsiaalmeedia, kuhu registreeritud kasutajad saavad üles laadida, salvestada ja sorteerida pilte ja muud meediasisu (nt videoid), lisades neid oma kollektsiooni. Alustas 2009. aastal.

Instagram - Sotsiaalne keskkond, foto ja videode jagamiseks. Alustal 2010. aastal iOS rakendusena.

Facebook - Sotsiaalmeedia, mida inimesed kasutavad uudiste saamiseks, ostmiseks ja meelelahutuseks. Alustas 2004 The Facebook nime all.

Twitter - Keskkond uudiste, meelelahutuse ja vestluse jaoks. Alustas 2006. aastal.

Kokkuvõtteks/Arvamus

Arvan, et tänapäeva ühiskonnas elav inimene ei pruugi ilma sotsiaalmeediata hästi hakkama saada. Informatsioon ja põhilisemad uudised liiguvad läbi veebi ja sellepärast ka kindlasti selline kasutamise vajalikkus. 

Sotsiaalmeedia on arenenud palju, tuues uusi keskkondi ja kasutamisvõimalusi erinevatele inimestele, kust igaüks võib endale midagi meelepärast leida. 











Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

E-ITSPEA 12: Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

E-ITSPEA 4: Info- ja võrguühiskond

E-ITSPEA 9: IT juhtimine ja riskihaldus