E-ITSPEA 5: Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest

 Virginia Shea 10 käsku

Austa teiste inimeste privaatsust

Valisin endale Virginia Shea käsust 8-nda, sest selle kohta oskan ka mõningaid näiteid tuua. 

Privaatseid asju võib inimesel palju olla, näiteks ID kaardi paroolid, pangakonto paroolid, mida teistega ei jagata. Kui mõnel lapsel on olemas omaenda kontod siis tavaliselt on need vanemate kontrolliulatuses, mis on täiesti mõistetav praeguse aja ühiskonnas, kus ohud võivad kõikjal varitseda. 

Juhtuda võib täiesti ootamatuid olukordi, näiteks kui mõningad paroolid on paberile kirjutatud, siis sellega võib juhtuda kõiksugu ootamatuid asju. Näiteks kaob paber linnas või linnavälises kohas ära, mis tähendab seda, et ükstapuha kes võib selle üles korjata ja seda kuritarvitada. Võib juhtuda ka olukordi, kus koju on oodata külalisi ning külalised näevad paroolidega pabereid kuskil nähtaval kohal, mis tähendab seda et ka neil on kättesaadavus paroolidele ning võimalus neid kuritarvitada. Ühesõnaga paberile paroolide kirjutamine võib olla üsna riskantne, kui neid ei hoita valvsa silma all.

Toon näite selle kohta, kui koolis olles arvutis omaenda kontodega kuhugile sisse logitakse ja see konto avatuks jääb, siis ära minnes on oht, et kui ei logita välja enda kontodest siis võib järgmine isik, kes antud kooli arvutit kasutab selle inimese infot või mis tahes andmeid pahaotstarbekalt kasutada. Kuigi võiks kinni pidada sellest, et teiste inimeste privaatsust võiks austada ja tema tehtud lohakust parandada lihtsalt sellega, et välja logida kontolt, kus võõras inimene või isegi tuttav oli jäänud sisselogituks. 

Näiteks enda kogemusest on mul juhtunud sotsiaalmeedia platvormi Facebook-iga nii, et minu konto jäi sisse logituks avalikku arvutisse ning sellele järgnesid ebameeldivad Facebook-i ajajoone postitused, mis olid postitatud võõra isiku poolt. Õnneks midagi hullemat korda ei saadetud, sest paroolid said igaks juhuks vahetatud ja konto sai eemaldatud sellest avalikust arvutist. Tänu sellele õppisin, et avalikes kohtades, kus on avalikud arvutid, tuleb eriti ettevaatlik olla sisselogimistega tundmatutes paikades, ehk siis tuleb peale enda kontode kasutamist ka ikka kontodest välja logida. Kui ma ise näen, et eelmine arvuti kasutaja on kuhugi kontosse sisse logitud siis ma ikkagi login välja, mis näitab, et suudan austada teise inimese privaatsust.



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

E-ITSPEA 12: Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

E-ITSPEA 4: Info- ja võrguühiskond

E-ITSPEA 9: IT juhtimine ja riskihaldus