E-ITSPEA 14: Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

Üks suurim IT-turvarisk

Räägiksin ühes tuntumast pahavarast nagu lunavarast. Tegemist on siis ühe pahavara liigiga, mis krüpteerib ohvri arvuti kõvakettal olevad failid või siis takistab kuidagi teisiti nendele ligipääsu. Failide lahti lukustamiseks nõuavad reeglina kurjategijad ohvrilt krüpto valuutas makset, näiteks virtuaalraha BitCoin-iga. Tänu krüptoraha maksele on võimalik kurjategijal jääda tabamatuks.

Enamasti saadetakse lunavara ohvrile kuhugi e-maili keskkonda mingi manus või fail. Kui käivitatakse mingi selline laadne asi, siis pääseb pahavara süsteemile ligi ohvri arvutis olevatele failidele ja muudele asjadele. Samuti leidub pahavara ka erinevatel kahtlastel veebilehtedel, kust võib arvuti külge saada endale pahavara. Pahavara ei pruugi alguses nähtav olla ega ei saa võib olla aru, et see arvutis on aga kui aktiveeritakse krüpteerimistarkvara siis võib juba jama majas olla ja failid on arvutis krüpteeritud, mille eest kurjategijad soovivad lunarahas tasu.

Pildil on kujutatud 2017. aasta mais toimunud ühest suurimast küberrünnakust nimega "WannaCry", mis levis üle maailma. See siis krüpteeris ohvri arvutis olevad failid ja nõudis lahti krüpteerimise eest BitCoin-is makset kurjategijale.

Tehnoloogia - Koolitus - Reeglid

Tehnoloogia: Tuleks alustada arvuti süsteemi uuendustega ja kindlasti võiks ka kasutada korralikku viirusetõrjet. Teha varukoopiaid aeg ajalt ja vaadata, et oleks tulemüür aktiveeritud. 

Koolitus: Tuleb inimeste teadmisi arendada infotehnoloogia alaselt. Näiteks võiks teadvustada igasugustest turvariskidest ja erinevatest kahtlastest failidest või mingitest linkidest, mille avamine tooks siis arvutisse lunavara või mõne muu viiruse. Töö kohtades võiks olla koolitused selle ala peal, kus kasutatakse arvuteid tihti.                              

Reeglid: Peamine reegel võiks olla pigem selline, et kui mingi lehekülg või e-mail ei tundu õige või on ootamatult kahtlane, siis ei tasu kohe kaasa minna ja kõigele peale klõpsata, kuigi võib tunduda ahvatlev ja soovitakse seda teha. Võib ka juhtuda selliseid asju, et leitakse tänavalt mingi võõras mälupulk siis kindlasti ära topi seda kohe enda arvuti külge, võib olla ohtlik. Töö kohtades näiteks kasvõi piirata arvutisüsteemide kasutajate õigusi ja üldse niimoodi panna, et igaüks saab ainult oma asjadele ligi. 

Kasutatud kirjandus:

https://www.arvutikaitse.ee/arvutikaitse-algtoed/lunavara/

https://www.malwarebytes.com/ransomware/

https://netsec.ee/mis-on-lunavara-ja-kuidas-end-selle-eest-kaitsta/


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

E-ITSPEA 12: Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

E-ITSPEA 4: Info- ja võrguühiskond

E-ITSPEA 9: IT juhtimine ja riskihaldus