E-ITSPEA 15: Eetika ja IT

IT-eetikakoodeks

Eetikakoodeksit kutsutakse koguks, kus on kirjapandud erinevad põhimõtted ja kehtestatud mingid reeglid. Internetist otsides infotehnoloogia eetikakoodekseid eesti firmades oli üpriski raske ja keeruline. 

Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liit

Selle liidu kohta leidsin ma mõned eetikakoodeksid, mida peavad järgima liidu liikmed. Nende veebisaidil on kirjas kaks suuremat korda/kohustust. Esimene neist on liidu liikmete kohustused ja teine menetluse kord, kuid ei saa ka unustada seda, mis neil alguses kirjas on. Alguses seletab koodeks üldiselt lahti, et liikmed on kohustatud klientide, tarnijate ja avalikkuse ees müüma kõrgel kvaliteeditasemel tooteid. Ühesõnaga kõige tähtsam on kliendi rahulolu, mis on liidu peamine eesmärk.

Esimeses punktis on eetikakoodis toodud välja üldiselt need asjad, milleks on liidu liikmed kohustatud tegema. Räägitakse erinevate toodete müümisest ja reklaamimisest ausate võtetega ning ka klientide rahulolu ja nende soovide täitmisest. Kokku on 11 kohustust, mida peab järgmina iga liitu kuuluv liige.

Teises punktis räägitakse menetlus korrast, kus on väljatoodud, kuidas peaks pöörduma Aukohtu ja/või Juhatuse poole. Punktis räägitakse, kuidas on võimalik kaebusi esitada ja seda on väga põhjalikult välja toodud erinevate punktidega. Kokku on 11 punkti, kuidas kaebuste asi või pöördumine kuhugi "kõrgemale" peaks toimima.

Kasutatud kirjandus

https://www.itl.ee/liidust/eetikakoodeks/



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

E-ITSPEA 12: Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

E-ITSPEA 4: Info- ja võrguühiskond

E-ITSPEA 9: IT juhtimine ja riskihaldus